0
Ми в соцмережах
Обираємо жаростійкі колеса

Обираємо жаростійкі колеса

Відомо, що у харчовій промисловості використовують різні технології переробки й виробництва харчових продуктів, більшість з яких супроводжують перепади температур, використовують тут і розчини солей, кислоти і луги, олії і спирти. Отже, потрібні колеса, які б усе це витримали. Щоб правильно вибрати їх необхідно врахувати вагу вантажу; тип підлоги; температуру експлуатації колеса; вид навантаження; тип приміщення тощо. Зауважимо, що колеса мають бути термостійкими до перепадів температур (від –50 і до +300 ⁰С). Крім того, ще однією важливою їх характеристикою є вантажопідіймальність – подекуди навантаження на одне колесо може сягати 400 кг. Використовують їх для робіт всередині приміщень і експлуатують зі швидкістю пересування не більше 4 км/год.
Докладно розглянути види і особливості термостійких коліс нам допоможуть представники компаній, які працюють у цьому сегменті ринку.

Олександр Аронський, директор компанії ТОВ «ПРО-СТОК»:
– Передусім зазначу, що для пекарень найкраще використовувати термостійкі колеса, які виготовлені з алюмінію, термопластичних смол (фенолу), технополімеру та чавуну. У нашому асортименті є усі ці види.
Наприклад, термостійкі колеса з алюмінію у нас представлені серією 41 «Norma Term». Вони витримують температури до +300°С. Поворотний механізм термостійкого кронштейна надійно зафіксований болтом з гайкою, що дозволяє розібрати, промити і додатково змастити поворотний механізм термостійкої пастою. Колеса з алюмінію стійкі до агресивного середовища. Оскільки контактна поверхня алюмінієва, слід враховувати високий тиск на чутливу до пошкоджень поверхню підлоги. Головною перевагою коліс з алюмінію є найнижча ціна серед усіх видів термостійких коліс. Такі колеса можна успішно використовувати на підлозі з бетону, кахлю або металевому покритті.
Серія 43 «Norma Term» представлена колесами з термопластичної смоли, перевагою яких є дбайливе ставлення до підлоги. Їх найкраще експлуатувати на рівній підлозі з бетону або кахлю. Фенольні колеса сертифіковані для застосування в харчовій промисловості, зазвичай їх використовують при температурних режимах від –40˚С до +300˚С, і навантаженнях до 300 кг на одне колесо. Колеса з фенолу стійкі до впливу води, олії і агресивних сполук. Здатні витримувати теплові удари (різке підвищення або зниження температури). При впливі високих температур не виділяють токсичних сполук.
Колеса серії 49 «Norma Term» є новинкою на українському ринку. Основною перевагою колес з технополімеру є низька ціна при високій якості виробу. Ідеально застосовувати такі колеса на наливних підлогах.
У серії 48 («Medium», «Professional») ми пропонуємо колеса термостійкі з чавуну. Зауважу, що вони витримують навантаження до 600 кг на одне колесо, стійкі до агресивних речовин, а головне – охоплюють найширший діапазон температур (витримують як дуже низькі до –50°С, так і дуже високі до +500°С). У підшипнику колеса є мастильний ніпель, що дає можливість самостійно і без зусиль обробляти їх термостійкою пастою. Щодо міцності і терміну експлуатації чавунним колесам не дорівняються жодні, однак для їх успішного використання підлога має бути покрита чавунними плитами або металевими листами.
Також всі колеса оброблені термостійкої пастою на основі вуглеводневої масла і неорганічних твердих мастильних речовин. Паста не містить свинець, нікель, кадмій, барій, і галогени. Має харчової допуск.

Стаття в спеціалізованому виданні "Пекарня та кондитерська № 10 (60) грудень 2013 р." в газеті "Харчовик" у форматі *. pdfЗавантажити файл

▲  вгору